Puls ~ uke 48
Regjeringen med nytt utvalg for å finne ut hva som gikk galt i norsk skole. Australia forbyr sosiale medier for barn under 16 år. TikTok møter press fra EU kommisjonen for mulig påvirkning av valget i Romania. Medietilsynet med stor rapport om barns digitale hverdag 2024. Dette og mye mer.
Barn og unge:
Medietilsynet har publisert alle resultatene fra undersøkelsene Barn og medier 2024 og Foreldre og medier 2024.
Cirka 3.200 barn og unge i alderen 9-18-år fra vel 120 skoler landet rundt, har svart på spørsmål blant annet om bruk av sosiale medier, apper og gaming, skadelig påvirkning på nett, nyhetsbruk og forhold til reklame og influensere.
Les mer her:
Skole:
Regjeringen med Kunnskapsminister Nessa Nordtun vil snu den negative trenden i norsk skole, og setter ned nytt utvalg for å utrede status og veien videre.
Kunnskapsministeren peker på at Norge de de siste årene har sett mange piler som peker i feil retning i skolen. Regjeringen er tydelig på at utviklingen skal snus og at elevene skal lære mer og bedre og ha det bra på skolen.
– Samfunnet vårt endrer seg raskt, det påvirker også skolen, hva elevene trenger å lære og hvilke utviklingstrekk skolen er en motkraft til. Jeg håper utvalget kan gi oss nye idéer som kan bidra til å gjøre skolen i Norge enda bedre i årene foran oss, sier Nordtun.
Utvalget ledes av Bjørn Haugstad som er direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU. De skal legge fram sin innstilling innen 1. juni 2026.
Bærum bytter ut iPad med PC på ungdomsskolen etter grundige gjennomganger i kommunestyret og strategisk ny retning med pådriv fra skoler, lærere, elever og foreldre.
Sosiale medier:
Australia forbyr barn under 16 år å bruke sosiale medier. Underhuset i den australske nasjonalforsamlingen onsdag stemte ja onsdag. Torsdag ga også senatet sitt ja, med god margin. 34 senatorer stemte for, mens 19 stemte imot. Les mer om hva det innebærer og hvordan de har tenkt å gå frem.
Lær mer om den det siste tilskuddet av store sosiale medier her. NRKbeta skriver her en dybdeartikkel om Bluesky er for noe. Skal du være med eller ikke?
Bluesky er et sosialt medie bygget på en åpen protokoll, som gjerne kalles ATProto. Eller ATP. Det betyr at Bluesky ikke er «eid» av en sentral sjef, i motsetning til X og Facebook. Du trenger ikke tillatelse fra Bluesky for å lage tredjeparts programvare.
I Danmark pågår det et opprop og borgerforslag med over 55000 stemmer for å forby TikTok, Snapchat og Instagram for mindreårige.